onsdag 3 juli 2013

Åh vad jag älskar äkta "tantbuketter"!

Jag plockade en alldeles nyss. Helt utan hämningar! Alla sorter. Alla färger. Klockan 11 på kvällen. Och i bara mässingen. Det är sånt man kan göra när man bor på landet. Jag är uppe för att vänta på Jonathan och David som är ute med Benjamin och fiskar.

"Tantbukett" var det ja! Det är så sådana här buketter kallas. Åtminstone sa min mormor det. Jag minns så väl när hon kom för att hälsa Jonathan välkommen till världen, min förstfödde som då bara var någon dag gammal. Hon hade en hemplockad bukett med sig, "Ja, det är ju en äkta tantbukett" ursäktade hon sig lite sådär skamset ... alltså den var inte köpt på blomsteraffären ... men vaddå?! ÅÅåååh så vacker den var! Och den där händelsen och det där minnet gör nog att jag älskar "tantbuketter" ännu mycket mer.

I min "tantbukett" finns, rosor, studentnejlika, prästkrage, vitmåra, renfana, blåklocka, rölleka, gulvial, utblommad förgätmigej och vallmo ... och så den där lila som är ett ogräs och som jag inte vet vad den heter.

Här om dagen när jag var ute för att klippa gräset och rensa kring buskarna så insåg jag att ... DET GÅR INTE! Det är så mycket som är så oerhört vackert som växer överallt. Vem har bestämt vad som är ogräs? Varför får inga grässtrån vaja i rabatten? Och varför ska alla dikesrenar klippas korta? Jag vill hellre dofta på klöver och se på de vackra prästkragarna och blåklockorna.

Min svärmor har skaffat sig en skylt, vars budskap, skulle passa precis lika bra här hos oss ... "min trädgård är inte orensad, den är bara härligt vildvuxen".

Så detta ogräs fick stå kvar i rabatten. Vad heter de lila? Den som vet, snälla berätta!!!

6 kommentarer:

 1. Åh, är det ett ogräs? Jag har dem i mina rabatter med. Vet inte vad de heter men hon jag fick dem av kallade dem för "Bya-skvaller" för att de sprider sig så lätt. :) /Sofie E

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag ska aldrig mer kalla dem ogräs, de är ju fina!
   Men jag hade också hört, typ, ett sånt namn ... "Kärring-skvaller" och varken det eller "Bya-skvaller" klingar ju speciellt gott, eller hur? Men som sagt, från och med nu är det inte längre ett ogräs!
   Tack :-)!

   Radera
 2. Ängsklocka om det är en hel radda på en stjälk då är det stängelklocka. Ängsklocka är Dalarnas landskapsblomma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Maria, jag tror att den heter toppklocka. Ängsklockor har vi också här, men de är mycket skirare och en annan blåfärg. Men TACK för ditt svar!

   Radera
 3. Jag vet inte om du nåtts av mina tidigare "kommentarförsök", i så fall favorit i repris. Toppklocka är det namn vi använt genom åren. Och nu när jag tittar i floran känns det som det kan stämma någorlunda.
  /Melica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Melica!
   Jag tror också på toppklocka. Jag fick det namnet från annat håll också. Jag slog upp den och hittade att den också kallades "ängtoppklocka". Men tror du att det är en vild växt eller en "rabattväxt"? Det känns ju trots allt som en "rabbatväxt".

   Radera