lördag 3 december 2011

3 december

Seg kola eller racerknäck!?
I dag har Jonathan, Anna-Klara och jag kokat knäck. Vi läste receptet och tyckte att det lät som att det skulle bli för lite, så vi dubblade glatt :)


























Koka knäck är ju inte allt för händelserikt tyckte vi medan Jonathan stod där och rörde och rörde och rörde och rörde.  Men så äntligen, efter 50 minuter, var det dags för knäckformarna att placeras ut.

Sedan hände det! Snabbt gick det, massor (3) av barn, het seg knäck som snabbt segnar och bildar långa trådar. Trådarna drar med sig och tippar alla formar, som står omkring den form man har tänkt fylla. Och när man lyfter skeden från en fylld knäckform följer den med upp. Små händer som vill hjälpa till och en mamma som ropar högt för att varna för värmen.

Finns det ett smart sätt att göra detta på? Ett lugnt sätt? I sådana fall, snälla lär mig!

Jag trodde aldrig att det skulle ta slut i grytan, 100 st formar räckte inte och inte heller 120 ... fast typ 20 skulle varit nog för mig. Pappa fick rycka in, sätta ut några extra och rädda upp några fallna. På slutet fick det bli en megaknäck på ett bakplåtspapper.

























Det blev i alla fall några vanliga hederliga knäckar att lägga i burken. Och riktigt goda blev de också!

5 kommentarer:

  1. Stora grytan med knäcksmet står kvar på spisen på eftervärme eller nåt så det håller sig flytande. Och istället för att skeda smeten i formarna så häller man från en såskopp med pip (microvågsugnssäker). Blir smeten seg är det bara att micra den några sekunder så blir den flytande igen. Man kan stoppa flödet från såskoppen med en tesked när man flyttar mellan formarna.
    Så gjorde jag när jag kokade knäck som tonåring iaf... Nu var det många år sen sist.

    SvaraRadera
  2. Goda såg dom då ut i alla fall. Jag måste be nån ta med sirap o formar till mig nån gång så jag kan koka egen. Mums!!

    SvaraRadera
  3. Tack!
    Jag ska absolut göra som du säger nästa gång.
    Det lär bli fler knäckkok innan julen.

    Om jag någongång åker till Israel så skulle jag tycka att det vore jätteroligt att hälsa på dig lite ... och då lovar jag att ta med både sirap och formar. Men det lär nog dröja så du gör nog klokt i att fråga någon annan nu :))).
    Kram!

    SvaraRadera
  4. Sån tur att de blev goda! :)
    Att hälla ur typ en såskanna är som sagt en smart grej. Sen kan man även smörja brickan (eller vad man nu ställer formarna på) med lite smör - vips så står formarna kvar mkt stadigare!
    För I know precis the feeling med tippande formar och trådig smet...

    SvaraRadera
  5. Tack Sofia! Jag vet ju att du är ett verkligt proffs på både goda och vackra godsaker :)

    Jag tar in ... nästa gång använder jag både såskopp och smör.

    SvaraRadera