onsdag 2 november 2011

Oj, oj ... nu blev det lite ändring i alla planer.

Skadekontrollantfarbrorn från försäkringsbolaget uppmanade oss att riva upp golvet i tvättstuga, badrum och toalett. Helst nu genast, men vi hoppas ändå kunna vänta tills våren kommer. Hallen måste också brytas upp med det finns ingen möjlighet att detta skall kunna göras i vinter, så det får vänta i vilket fall.
Nu väntar vi på "pegasusanalysen" den som talar om vad det är för slags svamp.

Finns det en, av försäkringsbolaget godkänd, orsak till skadan så får vi rivning, sanering, nya bjälklag och golv av försäkringsbolaget. Vi vågar dock inte tro att det skall vara så "lyckat", men vem det?

Nu har vi ju världens chans. Vi kan planera om hela utrymmet! Flytta väggar och göra smarta och praktiska lösningar.

Nisse och jag är uppe tidigt och skissar.

Eventuellt en grovingång rakt in i det varma "teknikutrymmet", här kan vi torka och förvara blöta utekläder och leriga stövlar, då slipper vi gå i genom hallen med dessa. Frågan är om man får ta upp en dörr på ett så gammalt fint hus? Att det är på baksidan och det går att återställa kanske gör det möjligt. Frågan är, ska vi låta utvecklingen gå vidare eller ska vi stanna på 1700-tals nivå? ;)

Nu kan vi placera dusch och toa i samma utrymme, istället för att ha duschen i tvättstugan som det är i nuläget. Då kan man låsa in sig där och ostört duscha medan resten av familjen tvättar och fixar. Precis som hos alla andra.

En fiffig lösning med tvättkorg i väggen, rakt in i tvättstugan. Är det möjligt? Det vore ju bra men det slog mig just att det nog inte går med tanke på tätskikt osv. Vi kanske får lov att bära tvätten runt hörnet ändå. Hmm, men vårat blivande sovrum ligger precis ovanför tvättstugan, man kanske skulle kunna tänka sig ett tvättnedkast därifrån? Jag är sugen på detta. Men då är frågan om vi verkligen vill göra sådan åverkan på de grova golvplanken där uppe?

När man har duschat och fixat sig så går man ut i det sköna klädvårdsrummet och klär sig. Här förvarar vi, åtminstone, barnens kläder. Enkelt att tvätta, torka, vika och lägga på plats. Önskar fler garderober, men en praktisk bänkyta med trådbackar under, placerat mitt i rummet ska vi ha. Ska det bli ordning till slut? :)

Annat vi har tänkt på är att allt vatten blir placerat i ett begränsat område. Tyvärr blir dusch och toa intill murstocken men det skall ju vara absolut tätt!

Försäkringsfarbrorn föreslog att vi skulle täta grunden och gjuta platta i hela tvättstugan. Men jag röstar hellre för att gräva ur en aning och göra en en krypgrund, med fuktmätare/avfuktare, så man kan hålla koll på vad som händer där under i fortsättningen. Gjuta igen känns så definitivt och kontrollerbart. Jag håller på att få över David på min sida! :)
 Gjuta platta ger oss möjlighet att sätta kakel och klinker. Träbjälklag innebär plastmatta. Plastmatta regerar! ;)

Det här kan bli lika smart och praktiskt som hos alla andra!

5 kommentarer:

  1. Äntligen får vi veta vad som händer i zetterklundska huset!! Va spännande! När får ni svar om svampen?
    AJ

    SvaraRadera
  2. Vi ringde till försäkringsbolaget i går för att kolla. Men de sa att svaret kommer kanske först om en vecka. Man är ju lite ivrig, vill gärna veta ...

    SvaraRadera
  3. Anna...jag hoppas hoppas såååå att du får allt detta som du önskar ....och lite till;) Kram Borghild

    SvaraRadera
  4. Roligt följa er renovering... det går undan minsann! Vi hade barnens kläder i tvättstugan så länge dom var små...tyckte det var toppen! Sen gäller det att ha flera tvättsäckar så alla kan lära sig smutstvättsortering;) Kram/Eva

    SvaraRadera
  5. Jag saknar "gillaknappen" här i bloggen ;)
    Vi hade också kläderna i tvättstugan när jag var liten. Jag tror att det underlättar :)
    Och det där med smutstvättsortering vill jag gärna att vi ska hitta en smidig lösning på! :)
    Hela, den här, klädproceduren tar väldigt mycket tid och energi, den borde prioriteras ges både eftertanke och utrymme ...
    Kram till er!

    SvaraRadera