onsdag 18 april 2012

Hembakta kex

Vågar man testa ett nytt recept på havrekex, när man är ättling till "de rätta" havrekexens moder?

Nu har jag i alla fall gjort det och jag kan inte säga att dessa blev dåliga, de blev bara helt annorlunda än de vi är vana vid. Min mormor bakade mer mackigt tjocka, mjuka men samtidigt spröda, kex. Dessa blev spröda tunna kex. Jo, goda!



150 gram smör
2,5 dl mjölk
6 dl havregryn
2 dl vetemjöl (graham eller stenmalet)
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
(1-2 msk socker)

Smält smöret, värm mjölken. Häll över grynen, låt dem svälla.
Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bytta.
Rör ihop, till en deg, när grynblandningen har svalnat. En havrekexdeg är alltid lite smulig och faller sönder lätt.
Kavla ut degen, riktigt tunt, på mjölat bakbord. Ta ut runda kakor.
Lägg dem på plåtpapper. Nagga, mycket.
Grädda i 200 grader i ca. 10-12 minuter (beroende på storlek)

Låt svalna på galler.

De bör avnjutas med en skiva ost på ... vilket vi tyvärr inte hade idag. Men smör och en kopp te, det hade vi, och det fungerade riktigt bra det med!


Det skulle bli 60 st. Jag fick till 25 stycken ... det kan ha berott på storleken ;)

Du har väl lagt märke till den superfina handduken som du skymtar där upp i höger bild? Gjord av Josephine, från Flatebo.se .

4 kommentarer:

  1. Ser supergoda ut! Spara tills vi kommer!
    /syster Karin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas att ni tänker komma snart! ... av flera skäl :)
      I morgon kanske? :)

      Radera
  2. Åh, va smarrigt! Något att prova baka - men kanske jag kan få receptet på de där andra havrekexen du tydligen brukar baka? de lät goda!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, supersmarrigt! ;)
      Självklart får du även det andra receptet, men detta var också bra :) ... A-K vill bara ha mer och mer :)

      Radera