lördag 19 maj 2012

Hej alla golvspecialister och alla andra också!

Vi har börjat riva golvet i tvättstugan och hela huset har fått en doft av jordkällare. Men det är väl inte så konstigt när jord och annat material som inte sett ljus på hundrade år kommer i dagen? Några små växtligheter hittar vi också, men inte så farligt tycker jag.

Att besluta sig för hur det nya golvet skall konstrueras känns däremot mer ångestladdat.
Vi har lekt golvkonstruktörer nu på morgonen och kommit fram till följande lösning. Makadam, isolering, gjuten betongplatta med golvvärme, golvspån (för att det inte skall kännas så hårt), golvmatta (vi vill inte ha klinkers i detta gamla och kanske rörliga hus).

Sånt här är riktigt läskigt tycker jag. Jag vill veta exakt hur allt kommer att fungera med mögelsvampar, värme och fuktiga ångor. Men är det möjligt?

Några fundering har vi. Ska ångspärren vikas uppåt eller neråt ute vid husgrunden? Uppåt blir enkelt, men neråt känns mest rimligt va?

Kanske att den nedersta horisontella isolerskivan skall få gå ända ut mot stenen och att vi ställer den vertikala skivan på den sedan. Detta eftersom stenarna i grunden är väldigt ojämna. Men då måste vi "täta" så att inte gruset sakta med säkert rinner ut mellan dem. Just precis nu kom jag på att man kanske kan använda en markduk där. Så att hela grusbädden kan andas. Det känns inte bra att täta muren, burr burr ... Jag skall genast gå och förtälja denna tanke för min make. Jag återkommer med svaret.

Idéen blev positivt mottagen.  Vi måste förstås dränera på utsidan också.
Vad tror ni om det hela?


En liten bild på rivningen får avsluta.


3 kommentarer:

  1. Oj, vilka funderingar! Förstår om ni sliter ert hår... Tyvärr har jag inte en endaste liten vettig tanke att tillföra. Önskar er helt enkelt lycka till med projektet! Ni kommer säkert fixa det.

    SvaraRadera
  2. Tack så mycket Sofia, en lyckönskan betyder mycket det med!!!
    Ja, vi sliter verkligen vårt hår ... vi har en annan tänkbar lösning också, mer gammaldags som det var redan innan, fast att vi gräver ur och ventilerar grunden lite mer än tidigare .. det känns ju ganska viktigt med sånt här. :/

    SvaraRadera
  3. ... å ni får säkert lika många experttips som antal experter ni frågar! Men I repeat: lycka till och kör hårt! Gå på känsla... :)

    SvaraRadera