fredag 1 juni 2012

Lite historia om Tingsgården i Starred

I går var vi på Sambiblioteket här i Härnösand. Det var Jonathan som drog oss dit. Han har varit med i en skrivartävling för barn och ungdomar i grundskoleålder och nu var det dags för prisutdelning. Musik, dragspel och trummor, cider och snacks bjöds vi på. Och Jonathan fick gå fram och motta ett diplom. Jag var superstolt över att han bara varit med, men själv önskade han ännu mer framgång. :)

När vi ändå var på biblioteket passade David på att låna boken Gods och gårdar i Ångermanland, från 30-talet, i vilken vi glada kunde vi bläddra fram vårt hus.

Vi visste sedan tidigare att det varit en tingsgård, vi har ju en stor "tingssal" på övervåningen. Vi har också tidigare läst i en gammal tidningsartikel, som vi hittat, att en man med namnet Stanin har bott här. Vi har dock inte vetat hur gammalt huset är.

Så här kan man läsa om vårt hus i Gods och gårdar:
"Manbyggn. uppf. 1785. Ekonomibyggn. egenhändigt uppf. av nuv. äg. 1937-40. Gården har fordom varit tingsställe. Nuv. äg. inköpte den 1937 av P.A.Hagqvist. Den sistnämnde hade inköpt gården från häradsdomare Stanin. Å ägorna finnes en sten, vid vars fot en gammal gravplats är belägen.
Äg. Erik Anton Berglund f.09 Son till Helmer Berglund o.h.h. Ester f. Meander."

Huset är alltså byggt redan på 1700-talet. Vi trodde inte att det var så gammalt, roligt! Vi vill veta mer om dess historia så vi får försöka forska vidare.

Och titta på våran stora lönn!! Den är bara en liten, liten kvist. :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar